Wat is NLP? | NLP

NLP is de afkorting van Neuro- Linguistisch Programmeren.

Dit is een mond vol moeilijke woorden, ze klinken indrukwekkend en vreemd, maar de betekenis is echter relatief en eenvoudig.

 

In het kort leg ik het je even uit:

NLP is dus een methode die leidt tot INZICHT en verandering met meer persoonlijke effectiviteit, flexibele communicatie en veranderingen in DENKEN en DOEN. NLP biedt ongekende mogelijkheden voor iedereen die open staat voor persoonlijke groei. NLP is daarmee zeer geschikt, om in korte tijd bij te dragen aan persoonlijke verandering en zelf INZICHT.

Neuro

Neuron is een zenuwprikkel. We nemen de wereld waar via onze zintuigen: zien, horen, voelen, ruiken en proeven.

Alle zintuiglijke informatie die binnenkomt wordt via ons zenuwstelsel verwerkt in onze hersenen. Daar wordt de informatie gezeefd,  geordend en vormt de overgebleven informatie een soort film die zich voortdurend in onze hersenen afspeelt.

Neuro-Everything-Talk
Foto ter verduidelijking komt van www.iai.tv (bron) | Zenuwprikkels die hersenen aansturen.
Linguïstisch

Aan deze film geven wij betekenis en hechten wij waarde. De betekenis die we geven aan de binnengekomen informatie uiten we via taal. Dit doen we verbaal, maar ook non-verbaal. Via onze taal, intonatie en lichaamstaal maken we duidelijk welke betekenis we aan onze waarneming geven.

Ieder mens heeft zijn eigen model van de wereld

Programmeren

Op het moment dat we betekenis hebben gegeven aan de film, wordt er meteen een programma geopend in onze hersenen dat ervoor zorgt dat we in een bepaalde gemoedstoestand terechtkomen. Als we in deze gemoedstoestand zijn, worden er weer andere programma’s geactiveerd die spieren in ons lichaam aansturen. Zo ontstaat lichaamstaal en gedrag.

Soms leiden de moeilijkste momenten
uit je leven.
Uiteindelijk tot de mooiste momenten
in je leven.

NLPcoach, Dijck van Inzicht Uden


[custom_buttons_shortcode]